Dit is Fatou Bintou

Ze is nu 18 jaar en zij woont met haar broertjes en zusjes in Musa Njado gemeenschap in Buiba.

Buiba ligt in het binnenland van Gambia waar ze geen stromend water en ook geen elektriciteit hebben. In de omgeving is er slechts voor alle kinderen een kleine lagere school

De opleiding

Ze studeert dit schooljaar aan de school in Mansakonko en verblijft door de week bij een gezin in Soma.
Binta haar vader is overleden en in het weekend en de vakanties zorgt Binta in Buiba voor haar oma.
In september gaat zij de 3 jarige opleiding voor lerares  doen.

Update 20 oktober 2020
Door de coronaperikelen is Fatou Bintou nog niet eerder kunnen starten.
Ze start op 2 november 2020 met de 1e termijn

 

Dit is Fatou Njardo

Fatou is 18 jaar, woont met haar moeder, haar vader is overleden, in Buiba en komt uit een gezin van 10 kinderen. Zij heeft de middelbare school afgerond tot en met grade 12. Zij en ook haar broertjes en zusjes werken vaak in de groentetuin, koken en doen de was.
Maar Fatou is leergierig en ze heeft een passie. Ze wil heel graag kleine kinderen leren lezen en schrijven.

De opleiding

Fatou wil docente worden in en lager en middelbaar onderwijs (grade 3 t/m 12), maar haar ouders hebben hiervoor geen geld.
Het is een 3 jaar durende opleiding en kost € 300,00 per jaar.
Daarnaast heeft ze een uniform, laptop en een fiets nodig. De opleiding is op het Gambia College Center in Brikama. Dat is ongeveer 175 km van haar woonplaats.
Ze verblijft daar intern en moet ook voor kost en inwoning betalen.

Fatou kan hierdoor invulling geven aan haar passie en haar gezin straks helpen aan inkomen. Hierdoor kunnen haar broertjes en zusjes ook naar schoolgaan en ze kan ook kinderen uit de gemeenschap bijscholing geven. 

In Oktober 2019 is Fatou gestart met de eerste termijn van de opleiding tot docente basisschool.

December 2019: Ze vindt het leuk en het gaat prima. Eind december heeft ze de eerste tentamen gedaan.

Update 20 oktober 2020
De 1etermijn is nog niet helemaal afgerond en door de coronaperikelen heeft ze deze termijn ook nu nog niet kunnen afronden. Het is de bedoeling om toch nog voor het eind van jaar dit termijn af te ronden en in januari 2021 te starten met de 2termijn. 

Dit is Effo

Effo is 22 jaar. Ze woont in Bakau en komt uit een groot gezin. Haar vader is op jonge leeftijd overleden en haar moeder werkt nu hard in de volkstuin en een restaurant, voor haar gezin.

Effo is ongewenst zwanger geworden en heeft nu ook de zorg voor haar zoontje. Al met al heeft ze een hele moeilijke jeugd gehad, maar ook zij heeft de “drive” en het doorzettingsvermogen en wil hard werken voor een betere toekomst voor haar zoontje en haar broertjes en zusjes.

De opleiding

Effo heeft desondanks toch de middelbare school afgerond tot en met grade 12.
Ze is heel creatief en heel goed in haarverzorging. Heel veel vrouwen in Gambia vlechten het haar in en verzorgen zich, ondanks weinig geld, heel graag erg goed. Effo wil een opleiding volgen voor hairstyling en make up.
Het klinkt misschien een beetje raar voor een arm land als Gambia, maar er is toch een grote behoefte aan goede stylistes en er valt ook een goede boterham mee te verdienen.
De opleiding duurt totaal 2 jaar en kost € 300,00 per jaar !!Daarnaast heeft ze een uniform en make up spullen nodig. Effo wordt hierbij praktisch begeleid door onze locale contactpersoon Jainaba. 

Als Effo straks fulltime styliste is kan allereerst haar moeder wat rustiger aan doen en kan haar zoontje goed onderwijs krijgen. Bovendien kan Effo dan volledig voor haarzelf, haar familie en natuurlijk haar zoontje zorgen.

Augustus 2019: Effo is ook gestart met de eerste termijn van de opleiding cosmetica en make up.

Update 20 oktober 2020
Eerste jaar afgerond. Ze is nu bezig met het 2e jaar 

Dit is Ali Njie

Ali is 16 jaar en woont in Bakau. Hij komt uit een gezin van 9 kinderen waar een alleenstaande moeder probeert de eindjes aan elkaar te knopen.
Ali heeft vanwege geldgebrek de middelbare school gevolgd tot en met grade 8. Hij helpt z’n moeder en is nu druk met het maken van stenen voor hun nieuwe woning.
Ze hebben momenteel nauwelijks een dak boven hun hoofd. 

De opleiding

Ali is heel technisch, wil heel graag leren en werken en wil dolgraag automonteur worden.
Deze opleiding duurt 4 jaar en kost € 200,00 per jaar. Daarnaast heeft hij een uniform, rugzak en vervoer nodig.
Ali loopt nu enigszins verloren rond en kan beïnvloed worden door verkeerde vrienden. Door deze opleiding voelt hij zich serieus genomen en kan hij heel nuttig zijn voor het hele gezin.

Sept. 2019: Ali is gestart met de eerste termijn van de opleiding tot automonteur.

Update 20 oktober

Ook door de coronacrisis is hierbij niet de geplande voortgang geboekt.
Ali kan in de komende 3 termijnen z’n opleiding afronden

Dit is Samuel Jatta 

Samuel is 23 jaar en woont in Abuko. Hij komt uit een gezin van 7 kinderen. Zijn vader heeft geen werk meer en verdient af en toe wat met het organiseren van boottochtjes in de mangroven.
Samuel heeft de middelbare school afgerond tot en met grade 12. Hij is slim en leergierig 

De opleiding

Samuel is heel creatief en kan prachtig tekenen. Hij wil Architect worden en heeft reeds 1 jaar van de 3 jarige opleiding afgemaakt op het GTTI in Serekunda.
Nu is er echter geen geld meer. De opleiding kost € 350,00 per jaar. Daarnaast heeft hij een stevige laptop nodig en vervoer van en naar school.

Architect worden is allereerst een droom van Samuel en er is veel werk in Gambia. Daarnaast zal hierdoor ruimte komen voor het gezin om ook de andere opgroeiende en leergierige kinderen te laten studeren.

Sept 2019: Samuel is gestart met de eerste termijn van z’n opleiding.

Update 20 oktober 2020
Onduidelijk wat nu precies de voortgang is!

Dit is Ramatoulai

Zij is  27 jaar en gehandicapt [o-benen] en haar grote wens is om een zelfstandig leven op te bouwen.
Gezien haar handicap wordt de kans om een gezin te stichten minimaal.
Ramatoulai woont in het weekend bij haar oma en zij komt uit een gezin van 4 kinderen, vader overleden. Door de week verblijft zij bij haar oom die dicht bij de school woont.

De opleiding

Momenteel volgt zij een 1 jarige opleiding in Soma bij het “Girls guide skills training centre”. Kosten, 240 euro per jaar, inclusief uniform en materialen. Daar wordt ze begeleid en het skill centre probeert haar ook, na het behalen van haar diploma ict,  aan een baan te helpen.

Update 20 oktober 2020
Opleiding afgerond.
Ramatoulai wil graag z.sm. een vervolgopleiding van 1 jaar volgen en dan gaan werken.

Mainuma, Adama en Jainaba

In februari 2020 zijn 3 schoolmeisjes uit Buiba overgeplaatst van de school in Jappineh naar de Tahir school in Mansakonko waar ze ingestroomd zijn in grade 11.

De stichting heeft de rugzakken en de uniformen betaald en de zwarte schoolschoenen zijn in Nederland ingezameld en nu onderweg naar Gambia.

Update 20 oktober 2020
Schoolresultaten zijn nu nog niet bekend.
Mainuma kan het 2e jaar niet afmaken