Specifieke en spontane activiteiten

We richten ons als stichting op de genoemde projecten, maar in een arm land waar heel veel mensen niet genoeg inkomen om in hun primaire levensbehoeften te voorzien en veel kinderen niet naar school kunnen gaan, kom je uiteraard vaak (schrijnende) situaties die direct om actie of hulp vragen.

Die pakken we als stichting op, vaak met hulp van onze local supervisors of we faciliteren een actie.

Brandwonden van Awa

Awa uit Brusubi is 4 jaar oud en heeft haar hand/arm 2 jaar geleden verbrand. Doordat op dat moment in haar land geen kundigheid is/was om het goed te verzorgen zal zij levenslang gehandicapt blijven. De enige mogelijkheid is om hersteloperaties in het buitenland te laten plaatsvinden zodat Awa een toekomst krijgt.

Update september 2020.
Awa tijdelijk weer naar huis.
Awa heeft het afgelopen jaar in Ankara verschillende operaties ondergaan en is nu, in afwachting van de volgende operatie, samen met haar moeder terug naar huis, naar haar vader en broertje.
Ze heeft een brace gekregen voor haar geopereerde arm.

Update november 2020
Awa kan haar rechterhand al redelijk goed gebruiken en is nog in behandeling bij de fysiotherapeut. De verwachting is dat ze in december weer terug gaat naar Ankara voor de vervolgoperaties

Update maart 2021
Awa en haar moeder zijn terug in Ankara. Hier is Awa op donderdag 18 maart voor de 3e keer geopereerd. Over een aantal maanden zal ze nog een 4e keer geopereerd moeten worden.

Update mei 2021
Awa is weer thuis.
De 3e operatie is succesvol verlopen. Awa en haar moeder zijn weer thuis in Gambia. Ze krijgt nu fysiotherapie en zal nu goed moeten oefenen met haar handjes. Dan is mogelijk een 4e operatie niet nodig.

Update december 2021
Nog een laatste operatie nodig
Ze is inmiddels 3 keer geopereerd en moet nu nog een 4e operatie ondergaan om haar handje weer effectief te kunnen gebruiken.

Door een afspraak tussen Gambia en Turkije wordt de operatie betaald door de overheid, maar alle reis, verblijf en nazorgkosten zijn voor eigen rekening. Onze stichting doet wat het kan op te helpen. 
Om verschillende redenen is de laatste operatie in Ankara niet 
doorgegaan. We kijken nu of er een consult mogelijk is bij de chirurgen van Mecry Ships

Hulp actie
We kijken via ons netwerk hoe we überhaupt kunnen helpen en via crowdfunding, donaties en via doelshop.nl , halen we geld op dat bijdraagt aan herstel- en verblijfkosten in het buitenland.

Rohyia

Rochyia februari 2020

Rocheya is nagenoeg een weeskind (moeder overleden en vader woont ergens in Senegal) van 11 jaar en woont in de community Musa Njado community in Buiba.
Zij gaat niet naar school en wordt in de gemeenschap als slaafje gebruikt. Zo moet ze dagelijks tiental keren, in jerrycans van 20 liter, water gaan halen bij de put 100 meter verder en ook de hele dag werken. Ze zal over een paar jaar worden uitgehuwelijkt. Tijdens ons verblijf in Buiba troffen we Rocheya aan met een hele dikke voet. Ze was ziek!
We hebben ze meegenomen naar de polikliniek nabij Soma en ze woont nu tijdelijk bij onze local supervisor Jainaba in Bakau

Update 17 mei 2020
Rocheya is heel gelukkig met haar nieuwe leven!
Het gaat goed met Rochyia. Ze is zeer leergierig en is ondertussen met bijlessen aan het leren lezen en schrijven en wil absoluut niet meer terug naar haar oude leven. Zodra de scholen open gaan kan zij ook voor het eerst in haar leven naar school.

Update 18 oktober 2020
Rocheya is heel gelukkig bij Jainaba in Bakau. Ze is nog nooit naar school geweest. Zodra de scholen weer open zijn gaat ze naar de basisschool, voorlopig krijgt ze nu nog les van een privé leraar.

Update 2 november 2020
Het is zover, Rocheya, ons weesmeisje, gaat voor het eerst naar de basisschool. Ze is hartstikke trots op haar mooie uniform.

Hulp actie
Door de hulp van een paar sponsors hebben we allereerst direct gezorgd voor medische hulp en medicijnen, nieuwe kleding en tijdelijk onderdak. Ze woont nu bij Jainaba in Bakau.

Update december 2021
Met Rocheya gaat het goed. Ze is heel leergierig en haalt prima resultaten. 10 van de 11 vakken heeft ze als rapportcijfer een ´excellent´ voor! Met uitzondering voor het vak frans. We zijn mega trots op haar!

Fatou Binta Ceesay

Fatou Binta is 13 jaar, vader was dorpshoofd en is 3 jaar geleden overleden. Ze woont in Buiba bij haar moeder. Die is bang dat ze uitgehuwelijkt zou worden en daarom is ze met onze steun verhuisd naar Serrekunda en woont nu bij haar zus. 

Hulp actie
De stichting betaalt haar huisvestiging en we hebben ervoor gezorgd dat ze allereerst naar de basisschool kan.  

 

 

Het gezin van Fatou

Fatou, alleenstaande moeder van 9 kinderen, heeft geen huis en woont met haar kinderen onder een afdak ergens in Bakau.
Ze werkt zelf in een fruitstalletje op het strand, maar heeft absoluut niet genoeg geld om alle  kinderen te geven wat ze primair nodig hebben.
Hulp actie
Onze stichting helpt de oudste zoon Ali, bij de opleiding tot automonteur. 
Een echtpaar, ook vrijwilligers van onze stichting, staan Fatou met raad, maar voor al met daad bij: zij sturen regelmatig kleding en levensmiddelen op en helpen met noodhulp.

Update december 2021
Maandelijkse meerdere noodzakelijke producten verstuurd
Bouwmaterialen geleverd voor een nieuwe woning, deels gedoneerd door een van onze partners.In de afgelopen 3 jaar is er gestart met het bouwen van een huis.
De kinderen volgen onderwijs: de 2 oudste hebben een beroepsopleiding kunnen doen, overige kinderen volgen primair onderwijs.

Status 16 mei 2022
Deze week zijn  de ramen, deuren en de dakspanten op de bouwplaats van Fatou aangekomen.