Overstromingen treffen Gambia

Overstromingen treffen duizenden in The Gambia na de zwaarste regenval in decennia.

Bron: Facebook pagina Gambia Santosu

The Gambia registreerde afgelopen weekend de zwaarste regenval in meer dan 30 jaar, met wijdverspreide overstromingen en ten minste twee doden tot gevolg, zei de regering woensdag en gaf de klimaatverandering de schuld van het extreme weer.

Stortregens begonnen op zaterdagochtend en hielden meer dan 20 uur aan in delen van het West-Afrikaanse land, zei het ministerie van Waterbronnen.

De hoogste regenval gemeten over die periode was 276 mm op Banjul International Airport, vergeleken met een vorig record van 175,4 mm in juli 1998, zei het.

 “Het is de ergste overstroming die ik ooit in The Gambia heb gezien”, zegt Sanna Dahaba, uitvoerend directeur van het National Disaster Management Agency. “Dit wordt toegeschreven aan klimaatverandering, daar bestaat geen twijfel over.”

Twee kinderen stierven en naar schatting 13.000 huishoudens werden getroffen door de overstromingen, zei hij, terwijl zware regenval in het hele land aanhield.

 

The Gambia is zeer kwetsbaar voor de gevolgen van klimaatverandering, waaronder overstromingen, droogte, zeespiegelstijging en hittegolven, aldus de Wereldbank. De hoofdstad Banjul ligt op een schiereiland waar de Gambia rivier uitmondt in de Atlantische Oceaan.

 Luchtfoto’s en video’s die op sociale media werden gedeeld, toonden uitgestrekte overstromingen met wegen onder water en water bijna tot op dakniveau van sommige gebouwen.

 Het Gambiaanse Rode Kruis zei dat zijn vrijwilligers de klok rond werkten om voorraden te verdelen en gezinnen te helpen verhuizen naar noodopvangcentra